torsdag 18 mars 2010

Slänger du 1/3 av din mat?


Tisdagens "Morgonpasset i P3" gästades av fotografen Jens Assur. Vad som fastnade hos mig var att han berättade att vi i sverige idag slänger en tredjedel av all mat vi konsumerar. En tredjedel! Det är lika mycket som alla sveriges bönder producerar tillsammans, och teoretiskt sett kastar vi det i soporna. Galet dålig hushållning är vad det är och jag ska då se över mina matkastarvanor. Tänk vad som skulle kunna hända om alla i sverige slutar slänga så mycket mat. Produktion, matpolitik och kvalitet skulle se dramatiskt annorlunda ut, och till det bättre vill jag bestämt tro.

Vill du lyssna på programmet kan du göra det HÄR, Jens kommer 1,5 timme in i programmet ungefär om du inte orkar vänta. ;)

Short translation:
There is a radio show every morning that I usually listen to. This tuesday their guest was the swedish photagrafer
Jens Assur (english site). One thing that came up was that we in sweden throw away one third of all the food we buy. One third! That's alot, and what's worse is that it's the same amont of food that all the farmers in sweden produce, together, and theoreticly that is what we throw in the trash. That's just bad jugement. And to think about what it could change in our society, the quality of the food and the politics around it, I'm quite sure it would be alot better. I will definitely look over the way I handle our food in the future.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Haha, härmapa ;-) nejdå, såna viktiga saker får man härma... Du var dessutom mer informerande om hans ankomst i programmet... :)

Sara sa...

SV: Ja äpple och melon är himla gott i sallad. Päron och kiwi har jag inte provat i salladad men kiwi är riktigt gott som smörgåspålägg tillsammans med keso.

bubbelgum & sockervadd sa...

Ja det är fruktansvärt! Jag försöker att tänka både före och efter, alltså innan och efter matlagning. hoppas fler åxå börjar göra det!